COVID-19:

Vi følger myndighedernes anbefalinger. Derfor påvirker COVID-19 flere af vores tilbud og services. Husk mundbind, hvis du besøger os. Læs mere på kk.dk/corona

Generel omsorgsfuld mundhygiejne

Hvorfor pleje munden?

Mundhulen er et af menneskets mest følsomme og intime områder. Mange føler sig generte, flove og afklædte, når andre skal kigge dem i munden. Det kan derfor af flere årsager være vanskeligt for plejepersonalet, at få adgang til mundhulen, når der skal hjælpes med hygiejnen.

Bliv inspireret til metoder i menuen Tandpleje til borgere med demens.

Munden og tænderne har betydning ikke blot for vort udseende og vores tale, men er den første og væsentlige indgang til vores fordøjelsessystem. Smerter i munden kan vanskeliggøre fødeindtagelsen og medføre et uønsket vægttab.

Derfor er det vigtigt at forebygge smerter og ubehag fra mundhulen. Dette kan gøres ved daglig grundig hygiejne af tænder, proteser og slimhinder.

 

Forebyggelse af sygdomme:

Når munden er snavset, formerer bakterierne sig og danner bakteriekolonier. Forstyrres disse kolonier ikke ved grundig tandbørstning, dannes der en belægning som kaldes PLAK, og som over tid bliver til tandsten. Når plakken ikke fjernes er du i risoko for at udvikle:

• Huller i tænderne og
• Tandkødsbetændelse, der kan medføre parodontose – de løse tænders sygdom.

Det er ikke særlig nemt at børste de naturlige tænder på andre – Vi foreslår derfor, at klare mundhygiejneproceduren, når patienten er mindst træt – og derfor ofte mest kooperativ. Brug en lille blød børste – eller el-tandbørste til de naturlige tænder, med en tandpasta med højt fluorindhold. Børst langs tandkødet både i overkæbe og underkæbe, både på yder- og indersider. Til sidst børstes tyggefladerne og mellemrummet imenllem tænderne kan efterrengøres med små ”flaskerensere”. Tandplejen vejleder gerne individuelt om de mest hensigtsmæssige hjælpemidler.

Hos den tandløse, kan afvaskning af tunge og slimhinder anbefales. Brug vand, danskvand eller klorhexidin på en ”Skumgummi Swap”. Hvis du er i tvivl eller ønsker vejledning, kan du kontakte Omsorgstandplejen.

Her kan du læse mere om Tandkødsbetændelse og Parodontose.

 

Sondeernærede patienter:

Hvis patienten ikke får renset munden grundigt, vil der på et tid- spunkt begynde at komme dårlige ånde. De naturligt forekommende bakterier vil få fred og ro til at formere sig, og en tandkødsbetændelse vil udvikle sig. Ofte er der megen tandsten. Caries - huller i tænderne, forekommer ikke så ofte, da der ikke tilføres munden sukker.

 

Hel og delproteser i acryl:

Tandproteser bør renses hver gang, de er taget ud af munden. Alle flader børstes med protesebørste med ikke-slibende sæbe over en skål vand og skylles efterfølgende grundigt i rindende vand. Er der bøjler på delproteser, børstes disse ekstra godt.

Der kan også sætte sig tandsten på proteserne. Dette kan fjernes ved at lægge proteserne i blød i et glas vand tilsat en spiseskefuld eddike. Misfarvninger kan fjernes ved at lægge proteserne i blød i en opløsning af et bio-vaskemiddel. Proteserne skylles bagefter grundigt i rindende vand.

Dårlig protesehygiejne kan medføre svampeangreb i slimhinderne. Sammen med optimal protesehygiejne og brug af en klorhexidin-gel, kan svampen ofte fjernes.

Er proteserne ikke i munden, opbevares de fugtigt i et glas vand. 

 

Ydeligere information kan du læse i menuen - Hygiejne og proteser og Hygiejne og svamp i mundhulen.