COVID-19:

Vi følger myndighedernes anbefalinger. Derfor påvirker COVID-19 flere af vores tilbud og services. Husk mundbind, hvis du besøger os. Læs mere på kk.dk/corona

Hygiejne og proteser

 

Hav lidt tålmodighed med den nye protese. Det tager tid at vænne sig til at tygge og tale med den. Tyggefornemmelsen og smagen af maden er anderledes end med dine egne naturlige tænder.

 

Måltider:

Spis helst mad, der ikke skal tygges for meget de første dage, f.eks fisk og fars. Skær maden i små bidder og tyg i begge sider samtidigt, så vipper protesen ikke så let. Tag dig god tid.

 

Ømhed:

Det er næsten umuligt at undgå en vis ømhed i slimhinderne de første dage. Hvis ømheden ikke forsvinder i løbet af nogle dage, skal protesen formentligt rettes lidt til. Tag protesen ud, hvis den gør for ondt. For at tandlægen at finde årsagen til ømheden, er det vigtigt at du bruger protesen mindst 1/2 dag inden besøget. Protesen i overmunden kan som regel laves, så den suger sig fast i ganen. I undermunden ligger protesen løst på gummen, og det kan give problemer med at holde den på plads. Den er sværere at vænne sig til.

 

Tale:

Hvis du føler dig usikker, når du taler, kan du øve dig med at synge, udtale svære ord, eller læse højt for dig selv. Øvelse gør mester.

 

Skade på protesen:

En protese skal behandles forsigtigt. Selv et mindre stød kan føre til, at en tand revner, eller at selve protesen knækker. Sker det, kan protesen repareres hos teknikeren. De fleste skader opstår under protesebørstningen, hvor den våde protese glider ud af hænderne. Hav altid lidt vand i håndvasken, så protesen lander blødt. Slib aldrig selv på protesen.

 

Rebasering:

En protese skal passe til gummen. Gummerne kan ændre sig over tid, så derfor er det muligt at proteserne skal tilpasses (rebaseres). Få løbende undersøgt slimhinder og proteser en gang årligt.

 

Delproteser

En delprotese erstatter en eller flere af de naturlige tænder og bliver fastgjort til resttandsættet ved hjælp af bøjler. Den kan tages ud af munden.

 

Helproteser

En helprotese er lavet af acryl og erstatter alle de naturlige tænder i kæben. Den kan tages ud af munden.

 

Hvorfor:

Alle mennesker har bakterier og svampesporer i munden. Madrester, der ikke fjernes, vil omdannes til en hvid belægning, der kaldes plak. Plakken vil sætte sig fast på protesen og kan give betændelse og svampeinfektioner i slimhinden og lave store huller i resttænderne, hvis tænder og proteser ikke fjernes og rengøres dagligt.

 

Hvor:

Der hvor protesen er i kontakt med gummerne, ganen og tænderne, er det særlig vigtigt, at der børstes grundigt. Dette gøres mest effektivt med en protesetandbørste, der er udformet så den kan komme ind i underskæringer på protesen og bøjlerne.

 

Hvordan:

Fyld lidt vand i vaskekummen, så protesen lander blødt, hvis den tabes. Brug protesetandbørste og sæbe, der ikke sliber, f.eks. håndsæbe eller rød Biotex. Børst alle flader indeni og udenpå. Bøjlerne skal børstes ekstra grundigt og skyl protesen i rent vand.

 

Hvornår:

Protesen skal børstes grundigt 2 gange i døgnet. Samtidig børstes rest-tandsættet med en lille tandbørste og flourtandpasta. Brug evt. el-tandbørste, der kan komme til, hvor pladsen er trang. Af hensyn til slimhinderne er det en god idé at skylle munden, samt børste tænder og protese efter hvert måltid.

 

Om natten:

For at skåne gummerne er det bedst at sove uden proteserne i munden. Vil man helst ikke sove uden tænder, kan man nøjes med at tage protesen i underkæben ud, da gummen her er mest sårbar.

 

Opbevaring:

Er protesen ikke i munden, opbevares den i et glas vand.

 

Tandsten:

Har man tendens til tandsten, kan denne sætte sig fast på protesen. Den viser sig som gule belægninger, der ikke kan børstes væk. Tandsten fjernes ved at lægge protesen i blød natten over i en edikeblanding (1 del eddike til 2 dele vand). Den blødgjorte tandsten kan derefter fjernes med en træ neglepind, samt ved børstning. Brug aldrig metal, da protesen bliver ridset.

 

Misfarvning:

Proteser misfarves ofte, af det man spiser og drikker – f.eks. kaffe. Misfarvninger kan fjernes, ved at lægge protesen i blød natten over en tsk. Rød Biotex i et glas vand. Protesen skylles grundigt, inden den sættes i munden.