COVID-19:

Vi følger myndighedernes anbefalinger. Derfor påvirker COVID-19 flere af vores tilbud og services. Husk mundbind, hvis du besøger os. Læs mere på kk.dk/corona

Hygiejne og svamp i mundhulen

 

Svampeinfektioner er en følgesygdom til flere almindelige sygdomme og ses ofte i mundenhulen, specielt hos svækkede personer.

Svampeinfektioner ses meget ofte ved mundtørhed og ringe hygiejne, og kan opdeles i 2 hovedgrupper – de akutte og de kroniske.

I munden ses to kliniske billeder:

  • Den pseudo membranøse, der ses som hvidlige belægninger, der kan skrabes af til blødende slimhinde.
  • Den atrofiske, der viser sig som meget røde, sviende og ømme slimhinder.

Ubehandlet vil svampeinfektionerne blive kroniske og kan sprede sig til svælg, luftveje og herefter til hele kroppen. Svampens affaldsstoffer kan fremkalde cancer lokalt, hvis de forbliver ubehandlede.

Under proteser udvikles ofte svampeinfektioner, der kaldes protesestomatitis. Der ses en meget tydelig rød og irriteret slimhinde svarende til protesens udstrækning. Stomatitten skyldes manglende rengøring af protesen, derfor er protesehygiejne meget vigtig.

Den daglige rengøring med en protesetandbørste kan forebygge svampeinfektioner. Lægges protesen i blød i rød biovaskemiddel ca. 1 gang om ugen, kan svampesporerne på protesen fjernes.

Slimhinderne bør have hvile og ”luft” om natten. Derfor er det bedst at tage protesen ud og lægge den i et glas vand. Nogle mennesker er kede af at sove helt uden tænder, men bør gøre det, så længe der er svamp i munden.

Naturlige tænder børstes grundigt to gange dagligt.

 

Svampeinfektioner i slimhinden behandles efter aftale med Tandplejen med:

  • God protese og / eller tandhygiejne.
  • Mundhule og tungehygiejne. Børst gerne tungen med blød børste med natronopløsning (1 teske til et glas vand). Atamon kan bruges. Fjern madrester der er gemt i kindfolder.
  • Klorhexidin gel.
  • Lokale antimykotika, Brentan gel 2% (obs.: interaktion med nogle lægemidler) og Mycostatinsalve. Har hygiejne og lokalbehandling ikke hjulpet efter 14 dage, kan Diflucan 50 mg i 1 – 2 uger komme på tale.
  • Patienten bør stoppe med rygning.
  • Indtagelse af slik og søde læskedrikke bør også mindskes, da svampen trives, når der er sukker.