COVID-19:

Vi følger myndighedernes anbefalinger. Derfor påvirker COVID-19 flere af vores tilbud og services. Husk mundbind, hvis du besøger os. Læs mere på kk.dk/corona

Speciel omsorgsfuld mundhygiejne

Speciel mundhygiejne

Hos terminalt syge, meget dårlige eller bevidstløse borgere, er det vigtigt at lindre og forebygge ubehag fra mund og svælg.

Afhængig af de naturlige tænders tilstand skal de rengøres med fluortandpasta, men oftest er det et spørgsmål om at hindre udtørring, da mundånding gennem åben mund udtørrer slimhinderne. Brug en mild tandpasta, der ikke er for stærk i smagen.

Du kan læse mere om mundtørhed under Hygiejne og mundtørhed.

 

Hver gang patienten tilses, bør mund og tunge renses med en skumgummiswap dyppet i :

  • Rent vand
  • Dansk vand
  • Kamillete
  • Mundskyllevæske (klorhexidin) 

På denne måde forhindres udtørring af slimhinden og vækst af bakterier. Her efter kan munden fugtes med kunstigt spyt eller klorhexidin gel efter behov. Læbepomade eller vaseline er godt at smøre på de ofte tørre læberne. Læs her om Klorhexidin gel.

Vær opmærksom på borgere med proteser, da hygiejnen af disse meget vigtig. Madrester og slim kan nemt forårsage dårlig lugt og forsage mundhulesygdomme. Proteserne kan godt placeres i munden, men opbevares ellers fugtigt i en skål med vand efter rengøring.

De naturlige tænder bør rengøres 1-2 gange i døgnet, hvis dette er muligt, specielt hvis borgerens tilstand er midlertidig.

 

Kunstigt spyt kan blandt andet købes på apoteket eller blandes af:

  • 1⁄2 glycerin
  • 1⁄2 rent vand Holdbarhed kun få dage.