COVID-19:

Vi følger myndighedernes anbefalinger. Derfor påvirker COVID-19 flere af vores tilbud og services. Husk mundbind, hvis du besøger os. Læs mere på kk.dk/corona

Tandkødsbetændelse og parodontose

 

Årsag:

Når bakterierne får lov at sidde uforstyrret på tænderne og i tandkødslommerne, påvirker dette immunforsvaret og der udvikles tandkødsbetændelse, også kaldet "gingivitis" i fagsprog. Hvis tandkødsbetændelse ikke behandles, udvikles der i nogle tilfælde parodontose. Parodontose, der også i fagsprog kaldes ”parodontitis”, er en betændelsestilstand i den kæbeknogle, som tænderne sidder fast i.

 

Forebyggelse og behandling:

Mange ældre og ikke selv-hjulpne borgere er i særlig risiko for at udvikle tandkødsbetændelse, fordi de har svært ved selv at opretholde en tilstrækkelig mundhygiejne. Hjælp til tandbørstning er derfor den vigtigste faktor, både for at forebygge og behandle tandkødsbetændelse.

 

Korrekt tandbørstning:

  • Børst tænderne 2 gange dagligt langs tandkødsranden med en blød tandbørste med et lille børstehoved.
  • Brug mellemrumbørste, tandstikker og eller tandtråd.
  • Brug fluortandpasta. Ved kraftig tandkødsbetændelse kan der anvendes klorhexidin 1 % dental gel efter aftale med tandplejer eller tandlæge.
  • Plak skal fjernes mekanisk dvs. med tandbørstning.

Som social- og sundhedspersonale og bør du altid efterfølgende reflektere over, om din hjælp har været optimal ud fra de muligheder der er til rådighed.

Undersøgelser viser, at der en direkte sammenhæng mellem dårlig mundhygiejne og sygdomme som lungebetændelse, hjerte- og karsygdomme og diabetes. Tandkødsbetændelse ikke kun er en lokal infektion i munden, men i hele kroppen.